Domaine de Chatenoy Menetou-Salon Pierre-Alexandre wit

Domaine de Chatenoy Menetou-Salon Pierre-Alexandre wit

Herkomst: Domaine de Châtenoy, Menetou-Salon, Loire, Frankrijk 

Terroir: Het klimaat is gematigd. De bodems bestaan uit kalkhoudende klei bezaaid met clusters van kleine fossiele oesterschelpen, argilo-calcaire du Kiméridgien. 

Druivenras: Sauvignon Blanc 

Vinificatie: Voor deze speciale cuvée worden zeer rijpe Sauvignondruiven, afkomstig van dertig tot vijftig jaar oude stokken, gebruikt. Zo ontstaat een zeer geconcentreerde most. Vergisting vindt vervolgens plaats in eiken vaten waarvan jaarlijks de helft wordt vernieuwd. 

Geur/smaak: Zoete sinaasappel, marmelade, honing en vers gesneden bloemen. 

Serveren bij: Niet te koel geschonken is dit  een weergaloos mooi glas wijn bij volle vis-, witvlees- en schaaldiergerechten alsmede gevogeltelever. 

Weetje: In tegenstelling tot gebruikelijke Menetou die bij voorkeur jong gedronken dient te worden, is de Cuvée Pierre-Alexandre van de familie Clément een duidelijke uitzondering.  De ‘Pierre-Alexandre’ ontwikkelt zich prachtig op fles. Bewaar eens enkele flessen een paar jaar! 

Menetou-Salon kent eigenlijk twee smaakstijlen. Van de droge steen- en kalkrijke grond komen strakke wijnen met lengte, van de kalkhoudende kleibodems komen fruitige, soepele wijnen. Tot de laatste categorie behoren de wijnen van Pierre en Isabelle Clément.
 
Dat de familie Clément veel ervaring heeft met het maken van wijn in de Menetou blijkt uit geschreven bronnen uit 1560 die verhalen over de verdienstelijke wijnen van ene Sébastien Clément. In 1891 wordt beschreven op wat voor revolutionaire  manier Pierre-Alexandre Clément meeldauw tegengaat en hoe hij de oprichter wordt van het druiventelers-genootschap van Menetou-Salon.
 
Nu zijn het Isabelle en Pierre Clément die het bedrijf runnen, inmiddels de vijftiende generatie wijnmakers. Hun werkmethode is niet geheim: 'Goede wijn krijg je alleen met goede druiven.' Dus door veel tijd door te brengen in de wijngaarden en door beperkt maar selectief te oogsten. Daarnaast wordt gewerkt met natuurlijke gisten en de modernste technieken. Gebruikte druiven zijn uiteraard Sauvignon Blanc, een derde deel wordt ingenomen door Pinot Noir voor rode en roséwijnen.
  • Wijnhuis: Chatenoy
  • Code: FRA0499
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • € 23,45
    € 140,70 per doos

Gratis thuisbezorgd vanaf €75