Domaine de Chatenoy Menetou-Salon Rouge Tradition rood

Domaine de Chatenoy Menetou-Salon Rouge Tradition rood

Herkomst: Domaine de Châtenoy, Menetou-Salon, Loire, Frankrijk 

Terroir: Het klimaat is gematigd. De bodems bestaan uit kalkhoudende klei bezaaid met clusters van kleine fossiele oesterschelpen, argilo-calcaire du Kiméridgien. 

Druivenras: Pinot Noir 

Vinificatie: Met de hand geplukte pinot noir druiven van dertig tot vijftig jaar oude stokken worden gedurende 20 dagen ingeweekt in RVS kuipen, waarbij de “hoed” continu ondergepompt wordt. De malolactische vergisting vindt plaats tijdens de rijping van 12 maanden op eikenhouten vaten. 

Geur/smaak: Zacht fruitige en ingetogen frambozen- en vanillegeur. De wijn vraagt om wat geduld en komt het beste na enkele jaren keldering tot haar recht. 

Serveren bij: Een zorgvuldig bewaarde fles combineert geweldig met gevogelte en als aperitief bij droge worstsoorten. 

Menetou-Salon kent eigenlijk twee smaakstijlen. Van de droge steen- en kalkrijke grond komen strakke wijnen met lengte, van de kalkhoudende kleibodems komen fruitige, soepele wijnen. Tot de laatste categorie behoren de wijnen van Pierre en Isabelle Clément.
 
Dat de familie Clément veel ervaring heeft met het maken van wijn in de Menetou blijkt uit geschreven bronnen uit 1560 die verhalen over de verdienstelijke wijnen van ene Sébastien Clément. In 1891 wordt beschreven op wat voor revolutionaire  manier Pierre-Alexandre Clément meeldauw tegengaat en hoe hij de oprichter wordt van het druiventelers-genootschap van Menetou-Salon.
 
Nu zijn het Isabelle en Pierre Clément die het bedrijf runnen, inmiddels de vijftiende generatie wijnmakers. Hun werkmethode is niet geheim: 'Goede wijn krijg je alleen met goede druiven.' Dus door veel tijd door te brengen in de wijngaarden en door beperkt maar selectief te oogsten. Daarnaast wordt gewerkt met natuurlijke gisten en de modernste technieken. Gebruikte druiven zijn uiteraard Sauvignon Blanc, een derde deel wordt ingenomen door Pinot Noir voor rode en roséwijnen.
  • Wijnhuis: Chatenoy
  • Code: FRA0500
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • € 17,45
    € 104,70 per doos

Gratis thuisbezorgd vanaf €75