Domaine de Chatenoy Menetou-Salon Blanc wit

Domaine de Chatenoy Menetou-Salon Blanc wit

Herkomst: Domaine de Châtenoy, Menetou-Salon, Loire, Frankrijk 

Terroir: Het klimaat is gematigd. De bodems bestaan uit kalkhoudende klei bezaaid met clusters van kleine fossiele oesterschelpen, argilo-calcaire du Kiméridgien. 

Druivenras: Sauvignon Blanc 

Vinificatie: De druiven worden per wijngaard met eigen gistcellen apart gevinifieerd op temperatuur gecontroleerde RVS cuves. Daarna vindt de assemblage plaats. Aansluitend rijpt de wijn op zijn gistbezinksel, om in de maand april volgend op het oogstjaar gebotteld te worden. 

Geur/smaak: Stuivend bouquet met name grassig in de neus. Zuivere Sauvignon-kenmerken als groene appel en buxus, verrijkt met bloemengeuren, een vleugje specerijen en een sappige, frisse smaak en finale. 

Serveren bij: Een wijn om van te genieten als aperitief of aan tafel bij verfijnde en pure vis, schelp- en schaaldiergerechten, lichte bereidingen met witvlees en bij salade met geitenkaas. 

Menetou-Salon kent eigenlijk twee smaakstijlen. Van de droge steen- en kalkrijke grond komen strakke wijnen met lengte, van de kalkhoudende kleibodems komen fruitige, soepele wijnen. Tot de laatste categorie behoren de wijnen van Pierre en Isabelle Clément.
 
Dat de familie Clément veel ervaring heeft met het maken van wijn in de Menetou blijkt uit geschreven bronnen uit 1560 die verhalen over de verdienstelijke wijnen van ene Sébastien Clément. In 1891 wordt beschreven op wat voor revolutionaire  manier Pierre-Alexandre Clément meeldauw tegengaat en hoe hij de oprichter wordt van het druiventelers-genootschap van Menetou-Salon.
 
Nu zijn het Isabelle en Pierre Clément die het bedrijf runnen, inmiddels de vijftiende generatie wijnmakers. Hun werkmethode is niet geheim: 'Goede wijn krijg je alleen met goede druiven.' Dus door veel tijd door te brengen in de wijngaarden en door beperkt maar selectief te oogsten. Daarnaast wordt gewerkt met natuurlijke gisten en de modernste technieken. Gebruikte druiven zijn uiteraard Sauvignon Blanc, een derde deel wordt ingenomen door Pinot Noir voor rode en roséwijnen.
  • Wijnhuis: Chatenoy
  • Code: FRA0498
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • € 14,45
    € 86,70 per doos

Gratis thuisbezorgd vanaf €75